A oto co do przygotowania takiej sałatki potrzebujecie:
1) pieczarki - 400 g
2) jajka - 7 sztuk
3) biała część pora pokrojona w półksiężyce
4) szczypiorek lub cebula dymka
5) kukurydza konserwowa - 1 puszka
6:) majonez - ja używałam MAJONEZU KĘTRZYŃSKIEGO - 4 łyżki
7) przyprawy - sól i najlepiej świeżo zmielony pieprz
Pieczarki należy sparzyć przez kilka minut na wrzątku.
Możecie je od razu pokroić w cząstki, albo zrobić to później. Ja pokroiłam w plasterki, a gdy pieczarki ostygły posiekałam na drobniej. Jajka należy ugotować na twardo i pokroić w kosteczkę. Szczypiorek należy posiekać, pora pokroić w półksiężyce. Kukurydzę konserwową trzeba odsączyć. Wszystkie składniki należy wymieszać. Dodajcie majonezu. Doprawcie solą, pieprzem do smaku.
Możecie też dodać rzodkiewkę, ale niestety u mnie w sklepie nieciekawie wyglądała, więc sobie odpuściłam jej zakup.
Efekt końcowy wygląda tak!
Strona producenta: http://www.majonezy-ketrzyn.pl/
Informacje od producenta:
Majonez stołowy kętrzyński produkowany jest na bazie oleju rzepakowego z uszlachetnionych odmian, żółtka w proszku, uzdatnionej wody i bukietu przypraw. Majonez posiada jednolitą gładką konsystencję o jasnokremowej barwie. Zapach charakterystyczny dla majonezu. Smak lekko kwaskowaty właściwy dla użytych przypraw. Majonez kętrzyński jest doskonałym dodatkiem do sałatek, jaj i wędlin, może stanowić również cenny zamiennik masła i margaryny w przygotowaniu kanapek. Produkt nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków.
Cena: 3,69 zł
Moja opinia:
Majonez ma bardzo wyrazisty smak. Dodatkowo kremowa konsystencja sprawia, że do sałatki nie trzeba dużo dodawać majonezu. POLSKI PRODUKT, a takie produkty cenię w swojej kuchni. Kwaskowaty smak w niczemu nie przeszkadza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz