Olej ze słonecznika od Zielony Nurt - recenzja
06 styczniaJakiś czas temu otrzymałam do testowania olej słonecznikowy w ramach współpracy z Zielony Nurt. Niestety wcześniej nie miałam okazji wykorzystać go do czegokolwiek. A że był Sylwester i postanowiłam w miarę lekką sałatkę przygotować dla gości to wykorzystałam właśnie ten olej.
Strona producenta: http://zielonynurt.pl/pl/index
Informacje od producenta:
Olej słonecznikowy pozyskujemy z najwyższej jakości ziaren słonecznika tłoczonych na zimno. Unikalna technologia zachowuje w pełni walory smakowe oraz zdrowotne naszego oleju. Charakteryzuje go bogactwo kwasów wielonienasyconych oraz witaminy E, które w dużej mierze są odpowiedzialne za obniżenie poziomu cholesterolu oraz wspomaganie i stymulowanie naszego układu odpornościowego. Olej słonecznikowy ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce, stosowany na skórze ogranicza powstawanie zmarszczek oraz utrzymuje nawilżanie skóry.
Należy stosować go na zimno jako dodatek do surówek , oraz potraw duszonych i gotowanych. Nie należy go podgrzewać do temperatury 100 stopni.
Bez dodatku konserwantów. Trzymać w chłodnym miejscu z dala od źródeł światła.
Cena: 22 zł
Pojemność: 250 ml
Moja opinia:
Olej ma pewne ograniczenia, jeśli chodzi o zastosowanie, dlatego z jego użyciem miałam problem. Jednak w Sylwestra szykowała się mała imprezka domowa, więc postanowiłam sięgnąć po ten produkt. Tym razem postawiłam na sałatkę....grecką. Co prawda według przepisu powinno użyć się oliwy z oliwek, ale olej słonecznikowy tłoczony na zimno zdecydowanie się sprawdził. Co potrzebujecie do przygotowanie prostej sałatki greckiej ????
Składniki:
- 2 - 3 pomidory
- 2 średnie ogórki węże
- 1 zielona lub czerwona papryka
- 1 cebula (najlepiej czerwona)
- 1 opakowanie sera typu feta
- 1 słoiczek wydrylowanych czarnych oliwek
- 8 łyżek oleju słonecznikowego Zielony Nurt
- 2 łyżki octu winnego ( ja użyłam akurat czerwonego)
- oregano, sól, pieprz - wg uznania
Pomidory pokroić na ósemki, a nawet nieco drobniej. Ja akurat skorzystałam z tej opcji na drobniej.. Obrany ogórek pokroić w grubszą kostkę, tak samo paprykę. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Składniki połączyć, polać olejem i octem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Pokroić fetę w grubszą kostkę i ułożyć na wierzchu, Ułożyć oliwki. Posypać oregano.
Tak wyglądała sałatka tuż przed posypaniem oregano :)
Olej słonecznikowy ma wyraźny smak. Zdecydowanie wyczuwa się w nim smak pestek ze słonecznika. Ma kolor słomkowy. Butelka jest wygodna w użyciu, ale jak dla mnie 22 zł za 250 ml to dość spory wydatek. Klarowny, zawiera witaminę E i jest naturalny. Ciemna butelka zdecydowanie chroni olej przed szkodliwym działaniem światła. Olej obniża cholesterol. Zdecydowanie należy go przechowywać w lodówce.
Moja ocena: 4/5
5 komentarze
Oj teraz nie zasnę, od razu głodna się zrobiłam ;)
OdpowiedzUsuńmniam, sałatka wyglada pysznie
OdpowiedzUsuńStosowałam ten olej do sałatek, byłam z niego zadowolona:)
OdpowiedzUsuńjestem ciekawa jego zastosowania do innych salatek :)
UsuńSałatka wygląda smakowicie. :)
OdpowiedzUsuń