Olej ze słonecznika od Zielony Nurt - recenzja

06 stycznia

Jakiś czas temu otrzymałam do testowania olej słonecznikowy w ramach współpracy z Zielony Nurt. Niestety wcześniej nie miałam okazji wykorzystać go do czegokolwiek. A że był Sylwester i postanowiłam w miarę lekką sałatkę przygotować dla gości to wykorzystałam właśnie ten olej.


,




Informacje od producenta:

Olej słonecznikowy pozyskujemy z najwyższej jakości ziaren słonecznika tłoczonych na zimno. Unikalna technologia zachowuje w pełni walory smakowe oraz zdrowotne naszego oleju. Charakteryzuje go bogactwo kwasów wielonienasyconych oraz witaminy E, które w dużej mierze są odpowiedzialne za obniżenie poziomu cholesterolu oraz wspomaganie i stymulowanie naszego układu odpornościowego. Olej słonecznikowy ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce, stosowany na skórze ogranicza powstawanie zmarszczek oraz utrzymuje nawilżanie skóry.
Należy stosować go na zimno jako dodatek do surówek , oraz potraw duszonych i gotowanych. Nie należy go podgrzewać do temperatury 100 stopni.
Bez dodatku konserwantów. Trzymać w chłodnym miejscu z dala od źródeł światła.


Cena: 22 zł

Pojemność: 250 ml

Moja opinia:

Olej ma pewne ograniczenia, jeśli chodzi o zastosowanie, dlatego z jego użyciem miałam problem. Jednak w Sylwestra szykowała się mała imprezka domowa, więc postanowiłam sięgnąć po ten produkt. Tym razem postawiłam na sałatkę....grecką. Co prawda według przepisu powinno użyć się oliwy z oliwek, ale olej słonecznikowy tłoczony na zimno zdecydowanie się sprawdził. Co potrzebujecie do przygotowanie prostej sałatki greckiej ????

Składniki:
  • 2 - 3 pomidory
  • 2 średnie ogórki węże
  • 1 zielona lub czerwona papryka
  • 1 cebula (najlepiej czerwona)
  • 1 opakowanie sera typu feta
  • 1 słoiczek wydrylowanych czarnych oliwek
  • 8 łyżek oleju słonecznikowego Zielony Nurt
  • 2 łyżki octu winnego ( ja użyłam akurat czerwonego)
  • oregano, sól, pieprz - wg uznania
A teraz pokrótce jak przygotować sałatkę.

Pomidory pokroić na ósemki, a nawet nieco drobniej. Ja akurat skorzystałam z tej opcji na drobniej.. Obrany ogórek pokroić w grubszą kostkę, tak samo paprykę. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Składniki połączyć, polać olejem i octem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Pokroić fetę w grubszą kostkę i ułożyć na wierzchu, Ułożyć oliwki. Posypać oregano.

Tak wyglądała sałatka tuż przed posypaniem oregano :)



Olej słonecznikowy ma wyraźny smak. Zdecydowanie wyczuwa się w nim smak pestek ze słonecznika. Ma kolor słomkowy. Butelka jest wygodna w użyciu, ale jak dla mnie 22 zł za 250 ml to dość spory wydatek. Klarowny, zawiera witaminę E i jest naturalny. Ciemna butelka zdecydowanie chroni olej przed szkodliwym działaniem światła. Olej obniża cholesterol. Zdecydowanie należy go przechowywać w lodówce.

Moja ocena: 4/5



Zajrzyj tutaj

6 komentarze